Підробив сертифікат про вакцинацію – готуйся до відповідальності

1070

Парламентарі проголосували в першому читанні за законопроєкт, який суттєво посилює покарання за фальшування Covid-документації.

Про це пише lvivpost.
У центрах вакцинації – неймовірний ажіотаж. Доки українці влітку та на початку осені чухали потилиці, відкладаючи вакцинацію «на потім», більшість областей перейшли в «червону» зону. Уряд запровадив серйозні обмеження для тих, хто вчасно не щепився. І хоча медики повсякчас наголошують на тому, що вакцинація є єдиним способом урятуватися від важкого перебігу коронавірусної хвороби, а часто й смерті, деякі спритники діють за принципом «надурити державу – свята справа».

Майже 870 кримінальних проваджень за фактами підробки Covid-документації відкрила Національна поліція України

Правоохоронці викривають сотні випадків фальшування Covid-сертифікатів. Очільник Міністерства цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що шахраї навіть створили фейковий застосунок, схожий на застосунок єдиного порталу державних послуг «Дія» для Android, де можна редагувати дані про вакцинацію, вік та іншу інформацію, аби створювати підробки цифрових Covid-сертифікатів. «Для тих, хто купує подібні «сервіси»: будьте обережні, можна потрапити під статтю «підробка документів», – каже урядник.

Причому шахраї, здається, не усвідомлюють, що окрім покарання з боку держави, на них чекатиме ще й загроза з боку вірусу, який не зважає на наявність підробки, а вкладає «розумників» у реанімаційну палату. 93% госпіталізованих з Covid-19 в Україні 25 – 31 жовтня – невакциновані, повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров’я (МОЗ).

Правоохоронці: сотні кримінальних справ

Національна поліція порушила майже 870 кримінальних проваджень за фактами підробки Covid-документації. Як заявив днями голова Національної поліції Ігор Клименко, 92% цих проваджень стосуються підробки документів, потім ідуть шахрайства, несанкціоноване втручання в електронні та комп’ютерні мережі та службові підроблення.

За його словами, понад 70 проваджень стосуються медпрацівників, причетних до підробок документів про вакцинацію. Згідно із законодавством, за це правопорушення передбачено до п’яти років позбавлення волі, інформує пресцентр Міністерства внутрішніх справ. «Ще одна категорія порушників – туристичні оператори, які пропонують пакети вже з Covid-сертифікатом», – зазначив голова Нацполіції.

Також Ігор Клименко розповів про те, які служби можуть перевіряти в українців наявність сертифікатів вакцинації проти коронавірусної інфекції. «Це служба Міністерства охорони здоров’я, санітарні лікарні, Держпродспоживслужба. І провідники, якщо це стосується залізничного транспорту», – розповів він.

93% госпіталізованих з Covid-19 в Україні 25 – 31 жовтня – невакциновані

Самі поліціянти, додав Ігор Клименко, можуть вдатися до вибіркової перевірки сертифікатів. Водії громадського транспорту не можуть перевіряти наявність сертифікатів, однак зобов’язані попередити пасажирів про необхідність перевірки та наявність документів про вакцинацію. В торговельно-розважальних центрах сертифікати перевіряє персонал закладів.

Що стосується підроблених сертифікатів про вакцинацію, то чотири тисячі співробітників поліції застосовують спеціальне програмне забезпечення на планшетах для перевірки QR-кодів кожного сертифіката. В Нацполіції закликають повідомляти про факти підробки сертифікатів на гарячу лінію Кіберполіції 0 800 505 170 або за номером 102. 

Натомість генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила, що впродовж року на підставі доказів про підробку результатів тестів та документів про вакцинацію 104 особам було повідомлено про підозру, до суду скеровано 88 обвинувальних актів. «І це тільки початок. Серед фігурантів є різноманітні шахраї, медики, представники лабораторій, аптек, турфірм тощо», – зазначила генпрокурор.

Нардепи: штрафи до 170 тисяч гривень

До справи взялися й народні депутати. 2 листопада Верховна Рада України на позачерговому засіданні підтримала в першому читанні законопроєкт №6084 про посилення відповідальності за підробку Covid-документів. За відповідне рішення проголосували 282 нардепи. Також вони підтримали пропозицію скорочення наполовину строків подання пропозицій та правок до другого читання.

Законопроєкт передбачає суттєве посилення відповідальності за підробку сертифікатів про вакцинацію, його ініціатором є прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Документ передбачає внести зміни до Кримінального кодексу України, зокрема додати статтю 321-3 щодо підроблення документів, які стосуються щеплень.

За використання підроблених документів щодо вакцинації проти «особливо небезпечних інфекційних хвороб» пропонують карати штрафом від 17 тис. до 34 тис. грн, або обмеженням волі на строк до двох років.

За внесення медпрацівником неправдивої інформації про вакцинацію до медичної документації пропонують карати штрафом від 34 тис. до 68 тис. грн або позбавленням волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Виготовлення з метою збуту і збут підроблених документів про вакцинацію хочуть карати штрафом від 85 тис. до 170 тис. грн або позбавлення волі до трьох років.

МОЗ: не вірте фейкам

Зібрання людей із закликами не вакцинуватися проти Covid-19 є насмішкою над медиками та над родинами, які втратили своїх рідних внаслідок коронавірусної інфекції. Про це 3 листопада заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, коментуючи «марш антивакцинаторів» на площі біля Верховної Ради. «Зібрання людей, які ми бачимо, із закликами не вакцинуватися – це, на мій погляд, насмішка над нашими медиками та над родинами, які, на жаль, втратили своїх рідних через коронавірус. Повірте, в реанімаціях цей антивакцинаторський дух дуже швидко зникає, а підроблені сертифікати не працюють. Дуже хочу, щоб ви це усвідомили саме зараз», – наголосив міністр. Він закликав українців не вірити фейкам, не слухати порад у соцмережах та користуватися лише перевіреною інформацією на сторінках Міністерства охорони здоров’я, Всесвітньої організації охорони здоров’я та Центру громадського здоров’я України.

Водночас 3 листопада пресцентр МОЗ повідомив, що 42% українців, які ще не вакцинувались проти Covid-19, готові це зробити. «Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні провів національне репрезентативне опитування, яке показало, що 42% українців, які ще не вакцинувались, готові щепитись за певних умов. Страх перед хворобою, досвід близьких, поради лікарів та міфи про щеплення – усе це може впливати на рішення людини вакцинуватись проти Covid-19», – йдеться в повідомленні.

Найбільше мотивує охочих щепитись те, що вакцинація може запобігти коронавірусній хворобі чи ускладненням внаслідок неї, і що вони не заразять інших людей. Це дійсно так, адже вакциновані люди уп’ятеро рідше заражаються та мають більш ніж удесятеро нижчий ризик госпіталізації з Covid-19, ніж нещеплені. Це також було найбільшим мотиватором і для тих, хто вже вакцинувався. 65% вакцинувались, щоби не хворіти і не мати ускладнень внаслідок Covid-19. Лише 14% зазначили, що вони зробили це через рекомендацію роботодавця чи закладу освіти.

Зібрання людей із закликами не вакцинуватися – це, на мій погляд, насмішка над нашими медиками та над родинами, які, на жаль, втратили своїх рідних через коронавірус. Повірте, в реанімаціях цей антивакцинаторський дух дуже швидко зникає, а підроблені сертифікати не працюють, її ще необхідно буде протестувати на приматах і добровольцях

«Чому дехто досі сумнівається? Серед основних причин – недооцінка ризиків Covid-19, міфи про щеплення та небажання повторно вакцинуватися, якщо в цьому буде необхідність. Серед тих, хто ще не вакцинувався і не бажає цього робити, більшість не довіряють вакцинам, вважають, що вакцинація несе більше ризиків, аніж сам Covid-19 та не хочуть переживати реакцію на вакцини. А майже чверть вважають, що мають медичні протипоказання до вакцинації проти Covid-19, хоч насправді абсолютні протипоказання можуть мати менше одного відсотка людей. Ті, хто не хочуть вакцинуватись, не вважають пандемію серйозною загрозою чи Covid-19 такою хворобою, від якої потрібно щепитися взагалі», – йдеться в повідомленні пресцентру МОЗ.

Там наголосили, що важливою в процесі вакцинації є роль сімейного лікаря. 87% щеплених українців сказали, що прислухались до поради лікаря щодо вакцинації. З тих, хто ще не щепився, 77% дослухались би до поради лікаря вакцинуватись. Натомість понад половина з тих, хто не хоче вакцинуватись, не довірилися б пораді лікаря з цього приводу, 48% не обговорювали питання щеплення з медиком, а шести відсоткам лікар не рекомендував щепитись.

Станом на 3 листопада, в Україні 10 682 752 людей вже отримали хоча б першу дозу, а 7 596 587 – дві й тепер повністю захищені. Загалом 60% усіх українців позитивно ставляться до вакцинації проти коронавірусної хвороби і 62% погоджуються, що необхідно робити щеплення, підсумували в МОЗ.

Додавайте "Україна Неймовірна" у свої джерела Google Новини