“Восени вакцинуватися тими вакцинами, які є зараз, сенсу не буде”: імунолог Андрій Волянський

2200

Імунолог говорить, що це пов’язано із штамами коронавірусу, які виникають.

Вже восени щеплення існуючими зараз вакцинами може не мати сенсу.  Це пов’язано з тим, що навіть при невеликій зміні білка, проти якого стимулюють векторні вакцини, може статися розбіжність антигену і антитіл, що зробить

Про це в інтерв’ю “Економічним новинам” розповів лікар-імунолог, доктор медичних наук, завідувач лабораторією іммунореабілітологіі Інституту імунології та мікробіології ім. Мечникова Андрій Волянський.

“Векторні вакцини і РНК-вакцини стимулюють імунітет проти фрагмента білка шипа, іншими словами, навіть при невеликій зміні цього білка можливо розбіжність антигену і антитіл, що зумовить неефективність вакцини. Природний імунітет виробляється до багатьох білків вірусу, більшість з яких стабільно, тому можна припускати тривалий частковий захист навіть проти нових варіантів, який ще називають перехресним імунітетом”, – розповідає імунолог.

Він додає, що останні дослідження вже показують неефективність вакцин по відношенню до “південно-африканського” варіанту,  тож є припущення, що аналогічно буде і з бразильським, і з подальшими варіантами. Тому виникла необхідність створення нових вакцин.

“Вакцинация во втором полугодии 2021 года существующими вакцинами уже потеряла смысл, поскольку пандемия близится к завершению и осенью необходимо применение новых сезонных вакцин”, – зазначив Андрій Волянський.

Додавайте "Україна Неймовірна" у свої джерела Google Новини