“1000 грн за вакцинацію” для дітей та на ліки: які нові функції вже з’явилися у програмі єПідтримка

787

Можливістю отримати “1000 грн за вакцинацію” до 4 лютого вже скористалися 8 млн українців, які подали заявки на отримання коштів у додатку Дія.

Тобто йдеться про виплату 8 млрд грн. Гроші видають із 19 грудня. З того часу державна програма зазнала чимало змін, побільшало варіантів, куди витратити гроші. Крім того, вже розширилося коло отримувачів коштів.

Ще кілька новацій знаходяться в розробці. Як саме змінилася єПідтримка за 1,5 місяці дії програми та які нововведення ще плануються, розповідає OBOZREVATEL.

  • Категорії витрат

Спочатку “ковідну тисячу” можна було використовувати тільки для оплати квитків у музеї, кіно, театри та на концерти, подорожей Україною, занять спортом та відвідування спортивних заходів. Одразу після тестового періоду до цього списку додалися книги. Тепер це – найпопулярніша категорія серед українців.

З 2 лютого “1000 грн за вакцинацію” дозволили витрачати також на освітні курси, канцелярські товари, спорттовари, книги та журнали. Крім того, “ковідною тисячею” тепер можна сплатити за харчування в закладах освіти та проживання у гуртожитках на час навчання.

  • Ліки для людей похилого віку

Українці старші за 60 років з 24 січня можуть витратити гроші на підтримання ліків. Купувати ліки можна безпосередньо в аптеці. Перевірка віку відбувається у момент покупки.

При цьому в МОЗ уже попередили, що купувати можна лише ліки, а не будь-які товари, що продаються в аптеці. Так, не можна купити препарати недоведеної ефективності, такі як дієтичні добавки, косметичні засоби або медичні прилади.

  • 1000 грн – школярам

Програмою з початку лютого можуть користуватися українські школярі. Мінімальний вік одержувачів зменшили з 18 до 14 років. Крім того, у проєкті виплати українцям з 12 років. Щоправда, механізм для них ще не розроблений.

  • Фізичні картки для виплати

На самому початку дії програми картки єПідтримка були виключно віртуальними. Відповідно, розрахуватися ними можна було або за покупки в інтернеті, або виключно за допомогою функції NFC в смартфоні або іншому гаджеті. Проте на початку січня банки почали видавати пластикові картки для отримання “1000 грн за вакцинацію”.

  • Більше банків

З 4 лютого відкривати картки для отримання “ковідної 1000 грн” можна вже у 10 фінустановах – до програми приєднався Idea Bank. Спочатку картки для отримання виплати випускали лише 6 банків. Тепер їх список має такий вигляд: А-Банк, Альфа-Банк, Банк “Схід”, Idea Bank, Izi Bank, Monobank, Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк та Укргазбанк.

Банки у програмі єПідтримка

Що вже у планах, але ще не працює

  • Оплата комунальних послуг за допомогою “ковидної тисячі” для українців віком від 60 років та осіб з інвалідністю 1-ї та 2-ї груп;
  • виплата додаткових 500 грн за отримання бустерної дози щеплення від коронавірусу;
  • купівля ліків для людей з інвалідністю 1-ї та 2-ї груп;
  • розширення програми на дітей з 12 років;
  • можливість подати заявку на отримання виплат не через Дію, а в офлайн-режимі (планується у 2-3 кварталі 2022 року).

До слова, використовувати “тисячу за вакцинацію” можна протягом 4 місяців з моменту зарахування коштів на рахунок отримувача. Якщо ж “ковидні” гроші не будуть витрачені після закінчення цього терміну, то протягом 10 днів банк, у якому відкрито рахунок, зобов’язаний повернути кошти державі.

Видача “ковідної тисячі” триватиме протягом майже всього 2022 року. Її зупинять 18 грудня.

Додавайте "Україна Неймовірна" у свої джерела Google Новини