Чи обов’язково прибирати в Чистий четвер: у ПЦУ спростували міф

915

За три дні до Великодня християни відзначають Чистий четвер, і в Україні цього дня прийнято наводити лад в оселі – прибирати, мити вікна й прати.

Однак священнослужителі наголошують, що це не є головним завданням свята, яке цьогоріч припало на 29 квітня, – пише Оbozrevatel.

Як пояснюють у Православній церкві України, Великий, або Чистий, четвер для віруючих християн – це не про генеральне прибирання, а про день очищення власної душі. Міф спростували на Facebook-сторінці ПЦУ.

“У Чистий четвер згадують Тайну вечерю, під час якої Ісус Христос встановив Святе Причастя (Євхаристію) – таїнство, через яке віряни очищаються від гріхів та єднаються з Господом. Під час Тайної вечері Ісус також омив ноги своїм учням, в такий спосіб показавши приклад братської любові, жертовності та служіння ближньому”, – йдеться у повідомленні.

Тож, нагадали священнослужителі, Чистий четвер зветься таким не через буквальне його розуміння (що необхідно влаштовувати прибирання осель або омиватися водою), а тому, що люди у храмах сповідаються і причащаються, очищуючись від гріхів та єднаючись у святій Євхаристії із Господом.

У ПЦУ закликали вірян цього дня причаститися, а ввечері вислухати читання дванадцяти уривків з Євангелія.

“Прибирання – це корисна і добра річ, але під час приготувань до Великодня не треба забувати про найважливіше – зустріти свято з чистою душею. Тож сплануйте провести Великий четвер так, щоби встигнути не лише прибрати своє помешкання, а й з’єднатися з Господом у святій Євхаристії. Поставте Бога на перше місце, і тоді все у вашому житті буде на своїх, потрібних місцях”, – наголосили в ПЦУ.

Додавайте "Україна Неймовірна" у свої джерела Google Новини