Штайнмаєр пояснив свою формулу

704

Президент Федеративної Республіки Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр відкинув критику своєї “формули” з врегулювання ситуації на Донбасі.

Він запропонував її ще на посаді міністра закордонних справ Німеччини, повідомляє агентство dpa, – пише Газета.юа.

“Формула не містить нічого іншого, крім спробу перетворити великі кроки, які обидві сторони конфлікту не були готові робити, на серію маленьких”, – сказав Штайнмаєр.

За його словами, дії та їх послідовність необхідно обговорювати. Штайнмаєр зазначив, що 3 роки тому переговори у “нормандському форматі” в Парижі не просувалися. Незважаючи на розуміння реалізації угод в рамках Мінських домовленостей. Для обох сторін це були занадто серйозні дії.

Він також спростував заяви про те, що зміст його “формули” сильно підкоригувала Росія. Він здивувався полемікою навколо його пропозиції в Україні. Зазначив, що раніше в переговорах щодо формули раніше брав участь п’ятий президент країни Петро Порошенко.

1 жовтня президент Володимир Зеленський повідомив, що українська сторона на переговорах в Мінську відповіла на лист спецпредставника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, яке погоджує так звану “формулу Штайнмаєра”.

Узгодження тексту “формули Штайнмаєра” збурило українців, того ж дня увечері відбувся пікет біля Офісу президента. 3 жовтня у відеозверненні Зеленський заявив, що “формула” має бути імплементована у новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей.

Його Верховна Рада розроблятиме у тісній співпраці і за публічного обговорення із суспільством, і в ньому не буде пересічена жодна “червона лінія”.

Президент пояснив, що вона не припускає визнання Україною анексії Криму та проведення місцевих виборів на Донбасі “під дулами кулеметів”. З його слів, місцеві вибори не відбудуться, якщо на Донбасі залишаться війська.

А питання виведення російських військових з окупованих районів Донбасу має обговорюватися у “нормандському форматі”.

Додавайте "Україна Неймовірна" у свої джерела Google Новини