Військовий Сергій Гнезділов відповів, чому демонстративно пішов у СЗЧ

142

21 вересня військовослужбовець Сергій Гнезділов учинив публічне самовільне залишення військової частини (СЗЧ).

Гнезділов демонстративно покинув службу для того, щоб привернути увагу до відсутності строків служби, ясності на законодавчому рівні щодо цього питання та строків демобілізації. Таку думку він висловив 24 Каналу.

Нікого не закликав іти з ним

Військовий 56-ї окремої мотопіхотної Маріупольської бригади наголосив, що коли у 2019 році він пішов захищати Україну, то мав чітке розуміння: якщо розпочнеться повномасштабне вторгнення, то держава ухвалить усі можливі закони та унормує громадян не тільки в правах, але і в обов’язках.

На думку Сергія Гнезділова, в Україні є широкий перелік прав навіть під час війни, але дуже мало йдеться про відповідальність і про обов’язки.

Зверніть увагу! Кримінальна відповідальність військовослужбовців за СЗЧ під час дії воєнного стану чи в бойових умовах передбачена частиною 5 статті 407 Кримінального кодексу України.

Два роки всюди я про це кричав, намагався якомога сильніше привернути увагу суспільства до цієї проблеми. В результаті зрозумів, що, лише покривши свою голову соромом і пішовши публічно в СЗЧ, можу на певний час знову порушити цю тему в суспільстві, – поділився військовий.

Гнезділов зауважив, що ніколи не закликав когось іти з ним в СЗЧ, про що пишуть його опоненти. Водночас за його інформацією, на сьогодні вже 80 тисяч людей в Україні перебувають у СЗЧ.

“Суспільству потрібно зрозуміти, або країна визначає порядок денний щодо того, як будемо воювати, і це відбуватиметься почергово. Або ми просто посиплемось, тому що стомлена піхота довго не протримається”, – зазначив військовослужбовець.

Дуже радикальний крок

З позицією Сергія Гнезділова не погодився адвокат, активіст, доброволець Масі Найєм, який зазнав важкого поранення на фронті у 2022 році. У своєму дописі в соцмережі він зазначив, що “демобілізація обов’язково має бути” й влада з цим дуже запізнилась. Проте питання щодо СЗЧ і його легітимізації для нього є неприпустимим.

Попри те що Найєм надає юридичну підтримку, зокрема, військовим, які зважилися на СЗЧ, сам він ніколи публічно не виходив на захист факту самовільного залишення частини.

Я вважаю, що як військові ми не можемо це толерувати. Бо є багато випадків, коли через СЗЧ одних – інші підрозділи втрачали своїх побратимів. Тому попри те, що я вповні розділяю й ніколи не мовчав про проблему — я не погоджуюся з цим методом,
– наголосив Наєм.

У війську також відреагували на вчинок Гнезділова. Військовослужбовець ЗСУ Антон Петрівський зауважив, що подібні методи не є ефективними і варто шукати інші способи привернути увагу до проблеми. Адже такі дії можуть “погіршити складну ситуацію”. Якщо інші військові послідують прикладу, то це “послабить нашу обороноздатність, а нове поповнення не встигне прийти”,

Проте, на думку Гнезділова, проблема полягає в тому, що українське суспільство не здатне говорити чітко про проблеми, які має. Держава, за його словами, не дала йому іншого інструментарію.

Таке враження, що Масі вважає, що військові вперше чують термін СЗЧ, вони не спілкуються ні з ким у війську і в їхньому підрозділі цього ніколи не траплялось. Це незрозуміла мені позиція, але, якщо він так вважає, з усією повагою до його шляху, до того, що він втратив на цій війні, я погоджуюсь, що це дуже радикальний крок, – відзначив Сергій Гнезділов.

Додавайте "Україна Неймовірна" у свої джерела Google Новини