В Україну з російського полону повернулися ще 95 захисників: обмін провели за посередництва ОАЕ

277

Україна та Росія в середу, 17 липня, провели 54-й обмін полоненими. У результаті додому повернулися 95 українських захисників – воїнів ЗСУ, Нацгвардії та прикордонників. До РФ вирушили стільки ж російських військових.

Обмін відбувся за посередництва ОАЕ. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський, – пише Оbozrevatel.

https://cdn.membrana.video/obz/f63530e5-mobile.mp4″Продовжуємо повертати наших людей додому. Ще 95 захисників звільнені з російського полону. Це воїни Збройних сил України, Національної гвардії, прикордонники”, – написав він в офіційному Telegram-каналі.

Зеленський також виловив подяку українській команді, яка займається обмінами, та Об’єднаним Арабським Еміратам – за посередництво в цьому звільненні.

“Хоч би як складно це було, шукаємо кожного, хто може бути в полоні. Маємо повернути всіх”, – заявив президент.

Серед звільнених із полону українців – 49 воїнів ЗСУ (зокрема, учасник “повітряного мосту”, який добровільно зголосився на гвинтокрилі летіти на “Азовсталь”, щоби допомогти заблокованим там підрозділам, та двоє з Повітряних сил ЗСУ), інформував Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими (КШППВ).

Також до України повернулися 21 нацгвардієць, десять військових моряків, семеро з Сил тероборони, п’ятеро прикордонників, двоє з Державної спеціальної служби транспорту і один оборонець із добровольчого формування територіальної громади.

Усі звільнені цього разу – чоловіки: 88 рядових та сержантів, семеро офіцерів.

Із звільнених воїнів 23 захищали Маріуполь, з них 13 – оборонці “Азовсталі”, 41 воював на Донецькому напрямку, по дев’ятеро – на Луганському та Запорізькому, по троє – на Херсонському та Харківському.

Один зі звільнених моряків на момент початку вторгнення перебував на Київщині та одразу приєднався до оборони свого селища у складі Макарівської ТрО. Під час надання гуманітарної допомоги мешканцям місцевої громади потрапив у полон до бурятів.

Чимало бійців потерпають від наслідків поранень та мають хронічні захворювання, які потребують тривалого лікування. Більшість з них були в полоні РФ з 2022 року. Також серед звільнених є оборонець, який вважався зниклим безвісти, розповіли в КШППВ.

А уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець вказав, що загалом від початку повномасштабного вторгнення додому з російської неволі вдалося повернути 3405 українців.

Додавайте "Україна Неймовірна" у свої джерела Google Новини