Зеленський підписав закон про заборону імпорту книжок із РФ і Білорусі

452

Президент України Володимир Зеленський 22 червня підписав закон про заборону імпорту книжок із Росії та Білорусі

Про це він повідомив у Telegram, пише Еспресо

“Текст закону був надісланий інституціям ЄС для додаткової оцінки того, чи можуть окремі норми закону вплинути на виконання зобов’язань у частині захисту прав меншин, зокрема мовних, у контексті рекомендації висновку Європейської комісії щодо заявки України на членство в ЄС”, – уточнив Зеленський.

При цьому він зазначив, що вважає закон правильним.

Передісторія

19 червня 2022 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт №7459, який передбачає, зокрема, заборону ввезення і розповсюдження в Україні видавничої продукції з РФ, Білорусі, тимчасово окупованих територій України.

“Ухвалення законопроєкту дозволить захистити сферу українського книговидання і книгорозповсюдження від руйнівного впливу “русского міра”, сприятиме зміцненню національної безпеки, утвердженню і поширенню української мови, розвитку національних культурних індустрій”, – йшлося у пояснювальній записці до законопроєкту.

Серед авторів законопроєкту були спікер ВР Руслан Стефанчук, нардепи Микита Потураєв, Олександр Корнієнко, Євгенія Кравчук, Вікторія Сюмар, Ірина Геращенко та інші.

Однак минув майже рік, а закон залишався без підпису президента. Петицію з вимогою невідкладно підписати закон 2309-ІХ зареєстрували 16 травня — за два тижні вона набрала необхідні для розгляду 25 тисяч голосів. Також у соцмережах запустили флешмоб #ЧасПідписатиКнижковийЗакон, до якого долучилися Оксана Забужко, Тамара Горіха-Зерня, Володимир В’ятрович та інші письменники, видавці, громадські діячі.

20 червня Зеленський відповів на петицію, вказавши, що щодо підписання закону є низка застережень. Зокрема, Міністерство юстиції запропонувало його ветувати, тому що закладені в законі норми щодо ввезення та розповсюдження видавничої продукції, яку випустили російською мовою, “матимуть ознаки невідповідності” ч. 3 ст. 10 та ч. 2 ст. 24 Конституції України.

Також за вето виступило МЗС України. У Кулеби зазначили, що в даній редакції закон не відповідає нормам і стандартам ЄС у галузі прав людини, зокрема щодо свободи думки, захисту прав національних меншин, заборони дискримінації за мовною ознакою, “а тому може ускладнити процес переговорів про вступ України до Європейського Союзу”.

Додавайте "Україна Неймовірна" у свої джерела Google Новини