“Очі Гостомеля” або “коригувальник з народу”: журналісти знайшли таємничого навідника, який допоміг відбити летовище

898

В Мережі пишуть, що Руслан був один, але це неправда, він мав цілу групу, до 30 людей.

У перший день повномасштабної війни, коли росіянам таки вдалося тимчасово захопити летовище, вдарити по ворогу могли лише гармати, тоді ж знайшовся таємничий коригувальник української артилерії, йдеться в ТСН.

24 лютого 2022 року з гостомельського аеропорту у режимі реального часу Руслан наводив артилерійський вогонь на голови окупантів і звітував “скрінами” карт.

Тоді 34 російські вертольоти дісталися Гостомеля близько 8-ї ранку. Бій їм, ще на підльоті, а згодом і на самому летовищі, дали солдати Національної гвардії, але сили були нерівні. Ближче до вечора аеропорт було захоплено, понад трьома сотнями російських десантників.

Певності у тому, що Гостомель не відкриє окупанту шлях на Київ не було. Ворог розраховував ще першого дня посадити тут 5 великих транспортників із десантом, щоб завадити цьому і виникла потреба у корегувальнику артилерії.

У недобудові поряд із летовищем був опорний пункт “корегувальники з народу” Руслана, як його згодом охрестили в Мережі. З даху аеропорт видно так-сяк, але вибір був не великий. В Мережі пишуть, що Руслан був сам, але це неправда, він мав цілу групу, до 30 людей.

Перші години допомагав і дрон, потім росіяни заглушили сигнал. Оскільки українці вже били по росіянах здалеку, вони розуміли, що десь є корегувальник, каже товариш Руслана, Геннадій, який теж тоді був тут. Щоб їх знешкодити, ворожі вертольоти облітали периметр аеропорту і обстрілювали прилеглі будівлі просто навмання. Але, каже, корегувати артилерію однаково було правильним рішенням. “У будь-якому разі ми показали, що ми є, це необхідно. У всіх тактичних підручниках, книжках пишеться: якщо ви зустріли ворога, необхідно зустріти щільним вогнем. Там люди, а люди бояться, вони розуміють, що їх бачать, по них стріляють”, – каже Генадій, який був одним із захисників летовища разом із Русланом.

Скільки тих, хто стріляє, росіяни не знали, тож не почувалися вільно, і не вирушили на Київ одразу. Тому тактичне завдання – стримати ворога до приходу наших бойових підрозділів, та ще й допомогти знищити частину ворожих гелікоптерів, було виконано.

Хоча у Мережі Руслана прозвали “корегувальником з народу”, та він не просто народний месник, а боєць із досвідом. Руслан має позивний “РЕМ”, за спиною чимало боїв, зокрема в Донецькому аеропорті. Під час корегування арти офіційно не був військовим, лише тому в Інтернеті і отримав прізвище “корегувальника з народу”. Що, з одного боку, руйнує міф про пересічного хлопця, а з іншого, доводить – що “Очі Гостомеля” – були впевнені та професійні.

Зазначимо, що раніше про Руслана, який корегував артилерію ЗСУ у Гостомелі, було згадано у репортажі з кабінету Головнокомандувача “Готуйтеся битися” видання Reporters.

Додавайте "Україна Неймовірна" у свої джерела Google Новини