Справжні герої: з’явилося відео, як українські військові евакуювали з Кабулу понад 700 людей

1181

Серед евакуйованих — 19 громадян Афганістану.

Українські військові спецпризначенці за 2 тижні в Кабулі, захопленого бойовиками “Талібану”, врятували понад 700 людей. Їх доставили в аеропорт, звідки й здійснювалася евакуація, передає META.

Боєць ГУР ЗСУ Олег розповів про деякі подробиці складної операції в складних умовах. Серед евакуйованих була група канадських перекладачів. Раніше їх двічі намагалися евакуювати Військові США і Канади, проте спроби виявилися марними. З цим завданням впоралися українці. Боєць ГУР ЗСУ розповів:

Ми були розбиті на кілька груп. Ми спали десь по 2-3 години. Це повний хаос, немає нічого, не працюють жодні інститути, закони не працюють, ніхто нічого не контролює.

Військовим ЗСУ наказали доставити в аеропорт 19 громадян Афганістану, а саме перекладачів, які працювали на канадську армію, а також членів їх сімей.

Операцію розпочали 27 серпня. Вони заздалегідь визначили найкоротші шляхи та кращі маршрути. Військові пішки вирушили вглиб міста, де була постійна стрілянина та вибухи. Розвідники йшли в центр Кабула повз натовпи озброєних талібів, але ті не вступали в бій, а просто спостерігали. За словами бійця, якби була необхідність скористатися зброєю, то нею б скористалися.

Військові організовували афганців для евакуації, а точкою збору визначили ринок в центрі Кабула. Бійці збивали їх через соцмережі в групи, і направляли в найближчу точку, куди могли підібратися. Розвідник розповів:

У нас передова група вийшла вперед, знайшла ці автобуси, які були в оточенні натовпу людей, і друга група вийшла їм на допомогу. Взяли в кільце ці автобуси та супроводили їх.

Таким чином, українські військові впоралися із завданням, і людей доставили в аеропорт, тим самим врятували їм життя. За співпрацю з військовими Канади таліби їх би вбили.

Канадський військовий перекладач Джавед Гакмал згадує, що вони вже втратили надію на порятунок.

Ніхто не хотів за нами йти, але ці хлопці — ангели для нас. У них великі серця, адже ми не українці й не співпрацювали з Україною.

Додавайте "Україна Неймовірна" у свої джерела Google Новини