Коли пацієнт з коронавірусом найбільш заразний: лікарка-інфекціоністка дала відповідь

3057

Людина, в якої діагностували коронавірусну інфекцію, є найбільш заразною для інших людей у перший тиждень з початку клінічних симптомів COVID-19.

Про це заслужений лікар України, професор, завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету ім. О. Богомольця Ольга Голубовська пише на своїй сторінці у Facebook, – пише Сегодня.ua.

Вона закликала йти на самоізоляцію на 14 днів або хоча б ізолювати рідних з груп ризику, якщо заражений повернувся з поїздки. Якщо це неможливо, потрібно уникати спілкування і носити засоби індивідуального захисту вдома.

“Негативні результати ПЛР не мають вас заспокоювати. Те саме треба робити, якщо у вас виникли симптоми хвороби. Навіть якщо вже був контакт, під час ізоляції сумарна доза збудника менша, а тяжкість перебігу – це серед іншого і дозозалежний процес. Пам’ятайте, що найбільш заразний період – перший тиждень від дебюту клінічних симптомів”, – підкреслила член оперативного штабу із запобігання поширенню коронавірусу в Україні.

Голубовська нагадала молоді та людям середнього віку, що найбільш беззахисними перед хворобою є батьки і близькі люди старшого віку, особливо з надмірною масою тіла.

“Не допускайте сімейних трагедій. Не збирайтеся тепер сім’ями на святкування днів народження або інших заходів. Пам’ятайте про те, що розплата за це може бути страшною”, – підкреслила доктор медичних наук.

Додавайте "Україна Неймовірна" у свої джерела Google Новини