Типова радянська традиція: чи скасують в Україні перенесення вихідних та робочих днів

727

Відповідний законопроєкт зареєстрували у Раді. Таку пропозицію мотивують тим, що перенесення погано впливає на продуктивність праці. Деякі експерти вважають, що різниця в робочих графіках може створювати напругу у родинах.

Сайт 24 каналу розповідає, які нововведення хочуть запровадити та чи потрібно скасовувати перенесення робочих днів взагалі.

Що кажуть експерти про перенесення робочих днів

Тетяна Пашкіна, експертка ринку праці, зазначила, що, коли ми говоримо , наприклад, про перенесення робочих днів, тих, які припадають на п’ятницю, наприклад, як було цього разу: у четвер Різдво, в п’ятницю проліт, а потім вихідні. Тут зрозуміло, що загальна динаміка робочих-вихідних днів не змінюється, і п’ятниця просто переноситься на наступну суботу.

Мені здається, що великої ролі це не грає. Якщо говорити відверто, то особливої продуктивності ні в таку п’ятницю, ні в таку суботу від людей чекати не варто. Я думаю, що це вигідно як для працівників, так і для роботодавців. Тому що у нас люди не завжди можуть взяти повну відпустку. І тоді, коли у них є таких чотири вихідних дні, це вже як мінівідпустка. Та у роботодавця завжди вигідніше взяти три додаткових дні та відгуляти тиждень, ніж брати п’ять чи більше, – каже Пашкіна.

Вона додала, якщо таке перенесення скасують, є варіант, що люди все одно будуть брати на ці дні відгули, відпустки, лікарняні, звичайно ж несправжні, і вони все одно будуть робити собі чотири дні вихідних.

Якщо ми говоримо про професійне вигорання, то не факт, що люди, які будуть працювати більше, будуть і виробляти більше. Знову ж таки, якщо буде образа на те, що забрали вихідний, то про яку продуктивність йде мова. Економічно більш обґрунтоване скасування цього третього вихідного, який припадає на понеділок, але я не впевнена, що це позитивно сприймуть у суспільстві, – зазначила Пашкіна.

З досвіду Оксани Огневої, директорки з персоналу сайту пошуку роботи Jooble, іноземним партнерам українських компаній часто нелегко зрозуміти, чому ми працюємо у суботу, тоді як не працювали половину минулого тижня. Також, за її спостереженнями, ситуації, коли люди, виходячи на роботу у “перенесений день” (зазвичай суботу), не відчували робочого натхнення і відпрацьовували його “аби відпрацювати”.

Компанії, що працюють з іноземними ринками, у своїй більшості давно вже відмовилися від практики перенесення робочих днів або ж просто дарують людям додаткові вихідні, наприклад, якщо святковий день та офіційний вихідний поруч, як от, скажімо, четвер і субота, – каже Оксана Огневая.

Також вона додала, що одним з аргументів на користь скасування перенесення робочих днів ініціатори законопроєкту наводять думку про те, що якісно проведений час з сім’єю позитивно впливає на її міцність та психологічний стан членів родини, а прийняття рішення про скорочення родинного часу є грубим втручанням в особисте життя людини та домогосподарства.

На думку експертки, в ситуаціях, коли у родині є працездатні люди, які працюють у різних за стилем менеджменту компаніях (наприклад, державний сектор та IT компанія), то дійсно різниця в робочих графіках може створювати напругу та додаткове емоційне навантаження.

Що пропонують нардепи

 

  • Законопроєкт №4597 зареєстрували у Верховній Раді група народних депутатів на чолі з Галиною Третьяковою зі “Слуги народу”.
  • Пропонується внести зміни до статті 67 Кодексу законів про працю України і заборонити перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві, в установі або організації, крім випадків встановлених цим кодексом.
  • Загалом, Кодексом законів про працю України визначено 11 святкових та неробочих днів. У випадку, коли святковий або неробочий день збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.

У пояснювальній записці до законопроєкту говориться, що надмірна кількість перенесень робочих днів негативно впливає на продуктивність праці, мінімізує можливості роботи з інвесторами та донорами і назагал формує негативну репутацію бізнеспотенціалу України у світі.

Аналіз досвіду країн світу у питанні перенесення робочих днів доводить, що в Білорусі, Польщі, Словаччині, Чехії, Литві, Франції, Німеччині, Данії, Нідерландах, США та інших країнах такої практики немає. Перенесення робочих днів є типовою радянською традицією, яка до сьогодні зберігається в деяких пострадянських країнах, зокрема, в Росії, – написано у записці.

Також там сказано, що перенесення робочих днів призводить до 6-денного робочого тижня, подекуди – двічі на місяць, що є порушенням законодавчих вимог до мінімального часу відпочинку працівника, який не може бути зменшеним. А іноді перенесення призводить до 4 неробочих днів поспіль, що знижує трудову мотивацію, а також негативно впливає на можливість людини адаптуватися до робочого дня, що є наступним за довгими вихідними.

Додавайте "Україна Неймовірна" у свої джерела Google Новини