Погодження Україною «формули Штайнмаєра» це не «зрада», а «перемога» — дипломат

988

Погодження Україною так званої «формули Штайнмаєра» у межах врегулювання ситуації на Донбасі та майбутнього проведення виборів на окупованих територіях не означає зради національних інтересів, вважає дипломат, колишній посол України в ЄС Андрій Веселовський.

Про це він сказав в ефірі Hromadske.

«Оскільки президент Зеленський на цьому наголосив і не тільки наголосив, це дійсно записано на папері, що вибори проводяться згідно з Конституцією України та законодавством України, при чому, це законодавство по цих виборах ще не прописане, воно може бути прописане значно жорсткіше й акуратніше чинного, то я б сказав, що це не «зрада», а «перемога»», — зазначив він.

Він розповів, що питання про те, що спершу Україна має отримати контроль над кордоном окупованих територій з РФ підняла українська сторона ще 2 роки тому.

«Цю формулу неформально, але прийняли… Зеленський тільки зафіксував те поняття, яке вже якось опрацювали. Будуть із Москви лунати заперечення, але мені здається, що вони цю гру вже програли», — додав він.

1 жовтня 2019-го президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна погоджує «формулу Штайнмаєра» щодо виборів на окупованому Донбасі, але закликав не боятися «страшилок». За так званою «формулою Штайнмаєра», окупована частина Донбасу має отримати тимчасовий особливий статус у день проведення на цих територіях місцевих виборів. Якщо ОБСЄ визнає ці вибори демократичними й такими, що відповідають стандартам організації, Верховна Рада має закріпити цей особливий статус на постійній основі.

Додавайте "Україна Неймовірна" у свої джерела Google Новини