Зі сценарію до фільму про Стуса прибрали сцену з його адвокатом – Медведчуком

1363

Стрічка вийде на екрани в лютому наступного року.

Про це повідомляє ТСН

У соцмережах почалася хвиля обурень, що зі сценарію до фільму про поета і дисидента Василя Стуса прибрали сцену із його адковатом, яким був нинішній кум Путіна і переговорник від України у Мінську щодо Донбасу Віктор Медведчук.

“Проходячи кастинг на фільм “Стус”, я читав сценарій до фільму. У ньому була сцена останнього суду над Стусом. Саме того суду, що його Стус та українська інтелігенція не визнавали, але адвокат Стуса, товариш Медведчук, визнав не лише суд, а й Стусову “провину”. Хід справжнього адвоката-захисника. А потім було останнє заслання Василя Стуса, із якого він не повернувся. Український класик помер у радянському таборі лише за 6 років до здобуття Україною незалежності”, – написав у Facebook актор і телеведучий Геннадій Попенко.

Актори, які знімалися у стрічці, розповіли, що сцени про Медведчука у сценарії вже немає.

“Запитав про це у акторів, що грають у фільмі. Вони підтвердили, що сцени суду вже немає. Її прибрали зі знімального графіка, нікого не попередивши. Навіть такого персонажа як Медведчук у фільмі вже немає. Проте кастинг на нього був, актора було знайдено і він готувався до знімань. Зі слів учасників знімального процесу, “продюсерам подзвонили з адміністрації Медведчука” і сказали, що якщо вони хочуть дозняти картину, не хочуть провокацій, то потрібно прибрати сцену суду над Стусом”, – зазначив Попенко.

Актор процитував актрису Фаїну Раневську: “Кіно – це плівок у вічність”, і зазначив, що Медведчук “боїться, що його запам’ятають помічником катів, а не Мінським переговорником. Справа давніх років – це одне. Але зовсім інше – намагання повернути ці роки з її цензурою і дзвінками “зверху”. Проковтнеться? Хіба можна мовчати, коли таке відбувається?”.

Один зі сценаристів фільму Сергій Дзюба прокоментував ситуацію з вирізаною сценою з Медведчуком.

“Сцена була. Чому її не зняли, я не в курсі. Але про те, що Медведчука не буде у фільмі, режисер заявив два місяці тому, і потім щоразу заявляв про це. І ось тепер всі проснулись”, – зазначив Дзюба.

Режисер-постановник картини Роман Бровко кілька тижнів тому в інтерв’ю “Радіо Свобода” розповів свою версію, чому сцена із Медведчуком зникла зі стрічки:

“Перша версія сценарію у нас була дуже розширена. У нас був і суд, і події в суді, відповідно вся ця сцена була. Теж цікава ситуація. Ми говорили спочатку і про розширену телевізійну версію, бо, щоб показати історію Стуса, я скажу чесно, ми десь мали сценарій, котрий, якби це екранізувати повністю, напевне, це було б 4 серії по 48 хвилин. Шкода, у нас не була підтверджена телевізійна версія. І багато було подій… Зараз канали займають дуже цікаву, хитру позицію: ви зніміть кіно, покажіть, а потім говоритимемо. Хоча у мене таке враження, що навіть якщо там була би постать Медведчука, то, може, навіть деякі найбільші кінопрокатники в Україні не хотіли б це кіно брати у прокат, тому що ніби цензури немає, заборони немає, але є такі певні досі… Досить обережно. Ніхто ніби нічого не каже, ніхто нічого не забороняє, але є така певна обережність. Є певне таке перестрахування. Бачите, так відбувається.

Додавайте "Україна Неймовірна" у свої джерела Google Новини