Каплиця Боїмів у Львові

4329

Пам’ятки Львова можна назвати універсальними, адже різноманіття культур і традицій, які переплелися в цьому місті, вражають кожного!

Аромати кави і шоколаду доповнюють атмосферу таємничості і старовини, яка огортає місто особливою аурою. Каплиця Боїмів вважається одним з обов’язкових до відвідування місць у Львові, і не просто так!

Як і ким побудована каплиця?

Джорж (Георгій) Боім був угорцем, який в XVI столітті опинився у Львові.

Він був протестантом, хоча пізніше прийняв католицьку віру. Боїм був багатий і міг дозволити робити розкішні подарунки, тому він задумав звести собі чудову похоронну каплицю.

Реалізовувати проект взявся відомий в той час Бемер. Побудував він її в стилі маньєризму, зробивши західний фасад білим. Сьогодні каплиця виділяється чорним фасадом, що легко пояснити давністю споруди і погодними умовами.

Спочатку ця територія належала міському кладовищу

Стіна, звернена до Латинського собору покрита складним різьбленням, інтер’єр прикрашений також різьбленням по алебастру. На східному фасаді збереглися портрети Георга Боїма і його дружини Ядвіги.

Стіна західного фасаду повністю покрита різьбленням по каменю. Високу художню цінність представляє скульптурна група «Пієта» роботи Яна Пфістера. Каплиця має схожість з каплицею Сигізмунда біля Вавельського кафедрального собору в Кракові.

Серед членів родини, не похованих в каплиці, виявився один з шести синів Павла-Георгія, Міхал Бойм, що став єзуїтським місіонером і помер в 1659 році в джунглях на китайсько-в’єтнамському кордоні, намагаючись знайти останнього імператора династії Мін Чжу Юлана, і доставити йому відповідь римського папи Олександра VII на прохання китайців про допомогу проти маньчжурських загарбників.

Додавайте "Україна Неймовірна" у свої джерела Google Новини