Володимир Хавкін: історія українця, який створив перші у світі вакцини проти чуми і холери

2075

Цього дня, 15 березня, 158 років тому народився Володимир Аронович Хавкін, легендарний французький та український бактеріолог, імунолог та епідеміолог.

Про “найневідомішого” на Батьківщині українця розповідає 5 канал.

У 29 років він став співробітником Пастерівського інституту в Парижі та створив першу вакцину проти холери. Завдяки йому епідемія цього захворювання в Індії у 1896 році була ліквідована.

Середню освіту Володимир здобув у бердянській гімназії, потім навчався в Одеському університеті, в академіка Іллі Мечникова, в тіні якого залишається й донині в Україні, хоча в усьому світі Хавкіна знають як творця першої вакцини проти чуми і холери.

Досягнення Хавкіна:

  • Він першим у 1892 році в розпал епідемії в Європі ввів власну вакцину самому собі, ставши національним героєм Франції тих років, та заслужив величезний авторитет у Луї Пастера.
  • В Індії його шанують як божество, називаючи так само як і Ганді, Махатмою – тобто “батьком нації”, а також “великим білим цілителем”. Його іменем назвали створений ним інститут у Бомбеї – найбільший центр з вивчення чуми і холери у Південно-Східній Азії.
  • Він єдиний українець, якого нагородила одним із найвищих орденів королева Великої Британії.

Антон Павлович Чехов говорив про доктора Хавкіна: “Це найневідоміша людина, великий філантроп, якому аплодує вся Європа, а на батьківщині він нікому не відомий”.

Ліки від холери

Медицина того часу не мала ліків проти холери, і навіть найвидатніші вчені не знали, як перемогти цю хворобу. Тому, коли в Парижі українець продемонстрував своє відкриття, першими його привітали найвидатніші вчені Луї Пастер та Ілля Мечников. Паризькі газети захоплено писали: “Російському лікареві – браво!”

Так сталося, що в той час у Росії спалахнула епідемія холери. Хавкін запропонував безкоштовно передати свою вакцину, щоб зупинити епідемію і… дістав відмову. За три місяці від холери в Росії загинуло близько 300 тисяч людей… На жаль, Іспанія і Франція, де також були лютувала ця інфекція, не довіряючи “невідомому російському вченому”, відмовилися від його вакцини.

А ось влада Великої Британії зрозуміла, яке колосальне значення у світовому масштабі має відкриття Хавкіна. Вона дозволила лікарю випробувати вакцину у своїй колонії – Індії, країні, яка наприкінці позаминулого століття була практично повністю вражена холерою. Епідемія забирала сотні тисяч життів.

На початку 1893 року Хавкін як державний бактеріолог прибув до Індії, де за два роки налагодив виробництво вакцини. Він особисто вакцинував більш як 42 тис. осіб. У підсумку серед тих, хто отримав щеплення, смертність і захворюваність на холеру зменшилися в десятки разів.

Відтоді вакцину Хавкіна почали виробляти масово. Її застосовують і сьогодні в модернізованому вигляді.

Боротьба з чумою

Не менш значущим був внесок українця у боротьбу з чумою. У 1896 році епідемія найстрашнішої в історії людства хвороби вразила Бомбей – друге за величиною місто в Індії. Влада попросила доктора Хавкіна допомогти, і той відразу ж відгукнувся, створивши першу в світі ефективну вакцину проти непереможної чуми.

Так само, як і вакцину від холери, засіб проти чуми Хавкін спочатку випробував на собі. І тільки переконавшись у його безпеці, передав у масове виробництво. Знову безстрашний українець особисто бере участь у вакцинації населення і одночасно створює в Бомбеї невелику лабораторію по боротьбі з чумою.

В Індії не всі беззастережно на “ура” зустрічали рятівника від чуми і холери. Адже один лише вигляд шприца у багатьох викликав панічний жах. Тоді Хавкін знімав сюртук і встромляв шприц собі в живіт. Такі “вмовляння” діяли краще за всякі слова і рятували тисячі життів…

За сорок років було щеплено – і тим самим врятовано від болісної смерті – більш як тридцять п’ять мільйонів осіб!

Повага Махатми Ганді

Згодом створена Хавкіним у Бомбеї лабораторія стала найбільшим у Південно-Східній Азії дослідницьким центром з бактеріології та епідеміології. А з 1952 року офіційно називається Інститутом імені Хавкіна.

Сам Махатма Ганді зустрівся з Хавкіним і, прослухавши його лекцію, попросив зробити собі щеплення. Пізніше лідер Індії багаторазово виступав на захист українця, спростовуючи наклепницькі чутки, які розпускали про нього заздрісники.

Один з найвідоміших висловів Махатми Ганді якнайкраще характеризує життя і діяльність видатного українця Володимира Хавкіна: «Хочеш змінити світ – стань цими змінами».

Орден від королеви 

У 1897 році королева Вікторія нагородила українця одним з найвищих орденів Британської імперії. На честь Хавкіна в Лондоні був даний прийом, який відвідали найвизначніші англійські медики.

1915 році доктор Хавкін працював в англійському військовому міністерстві, де керував вакцинацією англійських солдатів, які вирушали на Першу Світову війну.

Володимир Хавкін помер у Лозанні 28 жовтня 1930 року. День смерті Хавкіна став у Індії днем глибокої національної жалоби.

Додавайте "Україна Неймовірна" у свої джерела Google Новини